日本の女性研究者

農学

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吉田充

 
アバター
研究者氏名吉田充
 
ヨシダ ミツル
URLhttps://kaken.nii.ac.jp/d/r/60353992.ja.html
所属日本獣医生命科学大学
部署応用生命科学部 食品科学科
職名教授
学位農学博士(東京大学)

研究キーワード

 
アクリルアミド , NMR , 生理活性物質 , 生物有機化学 , 分析化学 , MRI

研究分野

 
  • 農芸化学 / 食品科学 / 

経歴

 
2013年4月
 - 
現在
日本獣医生命科学大学 応用生命科学部 食品科学科 食品安全学教室 教授
 
2009年4月
 - 
2013年3月
独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品分析研究領域 研究領域長
 
2006年4月
 - 
2009年3月
独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品分析研究領域 状態分析ユニット ユニット長
 
2001年4月
 - 
2006年3月
独立行政法人 食品総合研究所 分析科学部 状態分析研究室 室長
 
1999年10月
 - 
2001年3月
農林水産省 食品総合研究所 分析評価部 状態分析研究室 室長
 
1998年4月
 - 
1999年9月
農林水産省 食品総合研究所 食品工学部 流通工学研究室 主任研究官
 
1991年4月
 - 
1998年3月
農林水産省 農業環境技術研究所 資材動態部 農薬動態科 殺菌剤動態研究室 主任研究官
 
1993年7月
 - 
1995年7月
国際半乾燥熱帯作物研究所 豆類昆虫学研究室 博士研究員
 
1983年12月
 - 
1991年3月
農林水産省 農業環境技術研究所 資材動態部農薬動態科殺菌剤動態研究室 研究員
 
1988年9月
 - 
1989年9月
カリフォルニア大学サンフランシスコ校 薬学系大学院 薬剤化学研究科 長期在外研究員
 

学歴

 
1979年4月
 - 
1981年3月
東京大学大学院 農学系研究科 農芸化学専攻
 
 
 - 
1979年3月
東京大学 農学部 農芸化学科
 

委員歴

 
2015年10月
 - 
現在
内閣府食品安全委員会  アクリルアミドワーキンググループ委員
 
2014年4月
 - 
現在
内閣府食品安全委員会  汚染物質等専門調査会委員
 
2013年10月
 - 
現在
内閣府食品安全委員会  農薬専門調査会委員
 
2011年10月
 - 
現在
International Journal of Food Science編集委員
 
2005年4月
 - 
現在
日本食品科学工学会  欧文誌編集委員
 

受賞

 
2011年9月
日本食品科学工学会 Food Science and Technology Research 論文賞 Water diffusion in buckwheat noodles and wheat noodles during boiling and holding as determined from MRI and rectangular cylinder diffusion model
 
1991年3月
日本農薬学会 奨励賞 NMRを利用した殺菌剤の作用機構の解明
 

論文

 
Acrylamide in stir-fried potato and onion for simmered dishes in Japan
Mitsuru Yoshida, Marino Isamu, Kazuhiro
Food Safety   5(2) 54-60   2017年6月   [査読有り]
Analysis of moisture distribution and texture of quick boil spaghetti
Kentaro Irie, Toshio Kawahara, Toru Hirauchi, Akemi K. Horigane, Mitsuru Yoshida
LWT - Food Science and Technology   80 364-370   2017年   [査読有り]
放射能の不均一分布がゲルマニウム半導体検出器を用いた食品の放射能測定値に及ぼす影響
吉田充,西塚菜穂子,村上恵理,八戸真弓,濱松潮香
日本食品科学工学会誌   63(3) 133-136   2016年3月   [査読有り]
Yuzo Mizukami, Mitsuru Yoshida, Hiroshi Ono
Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment   33(2) 225-235   2016年2月   [査読有り]
© 2016 The Author(s). Published by Taylor & Francis. This paper investigated acrylamide elution from roasted barley grain into mugicha and its formation during roasting of the grain. Mugicha is an infusion of roasted barley grains. Highly water-so...
Akemi K. Horigane, Keitaro Suzuki, Mitsuru Yoshida
Journal of Cereal Science   60(1) 193-201   2014年7月   [査読有り]
Water absorption in individual white-core and non-white-core grains of rice varieties used in sake brewing was observed during soaking by magnetic resonance imaging (MRI). Water was absorbed faster in white-core grains than in non-white-core grain...
Yuzo Mizukami, Mitsuru Yoshida, Satoshi Isagawa, Kumiko Yamazaki, Hiroshi Ono
Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment   31(6) 995-1000   2014年6月   [査読有り]
We investigated the presence of acrylamide in roasted barley grains, and assessed the correlation between acrylamide concentration and colour, and also examined acrylamide decrease during storage. Acrylamide concentrations in 45 commercially avail...
Yuki Ichinose, Fumiko Taguchi, Masanobu Yamamoto, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Tatsuo Atsumi, Tatsuo Atsumi, Masako Iwaki, Hiromi Manabe, Mio Kumagai, Quan Thanh Nguyen, Chi Linh Nguyen, Yoshishige Inagaki, Hiroshi Ono, Kazuhiro Chiku, Tadashi Ishii, Mitsuru Yoshida
Journal of General Plant Pathology   79(5) 359-365   2013年9月   [査読有り]
Glycosylation of flagellin is known to be involved in filament stabilization, motility, and virulence in Pseudomonas syringae. Here we investigated flagellin glycosylation in other phytopathogenic bacteria. Analyses of deduced amino acid sequences...
Michitaka Hidaki, Mitsuru Yoshida, Naoto Ogawa, Shinya Kodani
Bioscience, Biotechnology and Biochemistry   77(9) 1964-1966   2013年9月   [査読有り]
A new 16-membered macrolide named makinolide B (1) was isolated from Streptomyces sp. MK-19. The structure of makinolide B (1) was determined on the basis of 2D NMR experiments involving DQF-COSY, TOCSY, HSQC, and HMBC methods. Application of the ...
Shinya Kodani, Joanna Bicz, Lijiang Song, Robert J. Deeth, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Mitsuru Yoshida, Kozo Ochi, Gregory L. Challis
Organic and Biomolecular Chemistry   11(28) 4686-4694   2013年7月   [査読有り]
Scabichelin and turgichelin, novel tris-hydroxamate siderophores, were isolated from Streptomyces antibioticus NBRC 13838/Streptomyces scabies JCM 7914 and Streptomyces turgidiscabies JCM 10429, respectively. The planar structures of scabichelin a...
Kazuhiro Chiku, Masanobu Yamamoto, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Tadashi Ishii, Mitsuru Yoshida, Fumiko Taguchi, Yuki Ichinose, Hiroshi Ono
Carbohydrate Research   375 100-104   2013年6月   [査読有り]
Flagellin is a principal component of the flagellum filament. Previously, we reported that the flagellin of Pseudomonas syringae pv. tabaci 6605 (Pta6605) was glycosylated by oligosaccharides composed of two or three l-rhamnosyl (l-Rha) residues a...
Kazuhiro Chiku, Kazuhiko Tsunemi, Masanobu Yamamoto, Ohnishi Kameyama Mayumi, Mitsuru Yoshida, Tadashi Ishii, Fumiko Taguchi, Masako Iwaki, Yuki Ichinose, Hiroshi Ono
Bioscience, Biotechnology and Biochemistry   77(3) 505-510   2013年3月   [査読有り]
D-rhamnose (D-Rha) residue is a major component of lipopolysaccharides (LPSs) in strains of the phytopathogen Pseudomonas syringae pathovar glycinea. To investigate the effects of a deficiency in GDP-D-rhamnose biosynthetic genes on LPS structure ...
Akemi Katsumi Horigane, Keitaro Suzuki, Keitaro Suzuki, Mitsuru Yoshida
Journal of Cereal Science   57(1) 47-55   2013年1月   [査読有り]
Moisture distribution in individual polished rice grains was observed during soaking by magnetic resonance (MR) imaging, and a nuclear magnetic resonance (NMR) signal intensity profile (SI-profile) was generated from the MR image. The water penetr...
G. V. Subbarao, K. Nakahara, T. Ishikawa, H. Ono, M. Yoshida, T. Yoshihashi, Yiyong Zhu, H. A K M Zakir, S. P. Deshpande, C. T. Hash, K. L. Sahrawat
Plant and Soil   366 243-259   2013年5月   [査読有り]
Aims: The ability to suppress soil nitrification through the release of nitrification inhibitors from plant roots is termed 'biological nitrification inhibition' (BNI). Here, we aimed at the quantification and characterization of the BNI function ...
Yasuyo Sekiyama, Akemi K. Horigane, Hiroshi Ono, Kentaro Irie, Tatsurou Maeda, Mitsuru Yoshida
Food Research International   48 374-379   2012年10月   [査読有り]
The T 2 distribution change of boiled dry spaghetti was evaluated by MRI T 2 maps and T 2 profiles, in which T 2 values were plotted against the distance from the surface. Morphological observations of its internal structure were conducted using f...
Linh Chi Nguyen, Fumiko Taguchi, Quang Minh Tran, Kana Naito, Masanobu Yamamoto, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Hiroshi Ono, Mitsuru Yoshida, Kazuhiro Chiku, Tadashi Ishii, Yoshishige Inagaki, Kazuhiro Toyoda, Tomonori Shiraishi, Yuki Ichinose
Molecular Plant Pathology   13(7) 764-774   2012年9月   [査読有り]
Type IV pilin (PilA) is a major constituent of pilus and is required for bacterial biofilm formation, surface motility and virulence. It is known that mature PilA is produced by cleavage of the short leader sequence of the pilin precursor, followe...
Yoshiki Tsukakoshi, Hiroshi Ono, Nobuyuki Kibune, Satoshi Isagawa, Kumiko Yamazaki, Masatoshi Watai, Mitsuru Yoshida
Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment   29(8) 1212-1218   2012年8月   [査読有り]
Acrylamide levels in commercially available potato chips in Japan were monitored between August 2006 and June 2010 using the xanthydrol derivative gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) method. Seasonal and annual changes in acrylamide conce...
Masanobu Yamamoto, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Chi L. Nguyen, Fumiko Taguchi, Kazuhiro Chiku, Tadashi Ishii, Hiroshi Ono, Mitsuru Yoshida, Yuki Ichinose
Genes   2 788-803   2011年12月
Previously we revealed that flagellin proteins in Pseudomonas syringae pv. tabaci 6605 (Pta 6605) were glycosylated with a trisaccharide, modified viosamine (mVio)-rhamnose-rhamnose and that glycosylation was required for virulence. We further ide...
Mitsuru Yoshida, Keiko Miyoshi, Kaoru Horibata, Yuzo Mizukami, Makiko Takenaka, Akemi Yasui
Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi   58 525-530   2011年12月
A bromo-derivatization gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) method for quantification of acrylamide in cooked rice was established for the estimation of acrylamide intake from a staple food in Japan. Limit of quantification (LOQ) and limit...
吉田 充, 三好 恵子, 堀端 薫, 水上 裕造, 竹中 真紀子, 安井 明美
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology   58(11) 525-530   2011年11月
日本人の主食である炊飯米からのアクリルアミド摂取寄与を推定するために,炊飯米に関して臭素化誘導体化GC-MS法による低濃度での定量分析法を確立し,アクリルアミドの測定を行った.本分析法の玄米おけるLOQは0.20 μg/kg,LODは0.09 μg/kg,発芽玄米では,LOQは0.17 μg/kg,LODは0.07 μg/kg,精白米では,0.14 μg/kg,LODは0.06 μg/kgであった.2種類の家庭用炊飯装置で炊飯を行った結果,米に生じたアクリルアミドの濃度は,発芽玄米,玄米,...
Hiroshi Nakano, Naoyuki Kawada, Mitsuru Yoshida, Hiroshi Ono, Rika Iwaura, Takuji Tonooka
Journal of Agricultural and Food Chemistry   59 9581-9587   2011年9月
Flavonoids accumulated in proanthocyanidin-free near-isogenic lines iso ant 13, iso ant 17, and iso ant 22 of Nishinohoshi, developed by backcross breeding using a leading cultivar, Nishinohoshi, as a recurrent parent and a proanthocyanidin-free m...
Shinya Kodani, Shinya Kodani, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Mitsuru Yoshida, Kozo Ochi, Kozo Ochi
European Journal of Organic Chemistry   3191-3196   2011年6月
A new siderophore named tsukubachelin was isolated from an iron-deficient culture medium of newly isolated strain Streptomyces sp. TM-34. The chemical structure of tsukubachelin was established by the interpretation of 2D NMR and TOF-Mass spectros...
山本 ロブソン隆, 堀金 明美, 吉田 充, 瀬古澤 由彦, 菅谷 純子, 弦間 洋
Journal of the Japanese Society for Horticultural Science   79(3) 246-257   2010年8月
永年性作物である果樹の休眠現象をはじめとして,さまざまな作物の生理に気候温暖化の影響が報告されている.本研究では,暖冬時にみられるニホンナシ'豊水'休眠芽の発芽不良・花芽のネクロシス発生の要因解明に関して,暖冬時を想定した低温(≦7.2C,600 時間)の遭遇開始時期(3 段階)・その経年履歴(2 段階)を異にしたポット植え樹を用いて,混合花芽中の水動態や休眠中の形態学的・生物季節学的変化から解析を試みた.本研究における低温処理(暖冬条件)は自発休眠打破には有効であったが,低温遭遇の開始時...
Hiroshi Nakano, Seiji Kosemura, Mitsuru Yoshida, Rika Iwaura, Toshisada Suzuki, Ryota Kaji, Makoto Sakai
Tetrahedron Letters   51 4953-4956   2010年8月
Three new nitrogen-containing heterocyclic alkaloids, oryzamutaic acids H-J (1-3), were isolated from the endosperm (polished rice) of an Oryza sativa mutant. The structures and relative stereochemistries of 1-3 were elucidated on the basis of spe...
Tadashi Ishii, Tomoyuki Konishi, Takashi Yamasaki, Ayumi Enomoto, Mitsuru Yoshida, Ikuko Maeda, Kazumasa Shimizu
Carbohydrate Polymers   81 964-968   2010年7月
Xylo-oligosaccharides containing 4-O-methyl glucuronic acid (MeGlcA) residues attached to two adjacent xylosyl residues and those with a single MeGlcA residue were isolated from partial acid hydrolyzates of the arabinoglucuronoxylans (AGX) from Ja...
Fumiko Taguchi, Masanobu Yamamoto, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Masako Iwaki, Mitsuru Yoshida, Tadashi Ishii, Tomoyuki Konishi, Yuki Ichinose
Microbiology   156 72-80   2010年2月
Flagellar motility and its glycosylation are indispensable for the virulence of Pseudomonas syringae pv. tabaci 6605. Six serine residues of the flagellin protein at positions 143, 164, 176, 183, 193 and 201 are glycosylated, and the glycan struct...
Hiroshi Nakano, Seiji Kosemura, Mitsuru Yoshida, Toshisada Suzuki, Rika Iwaura, Ryota Kaji, Makoto Sakai, Katsutoshi Hirose
Tetrahedron Letters   51 49-53   2010年1月
Oryzamutaic acids B-G (1-6), structurally unique nitrogen-containing heterocyclic alkaloids, were isolated from the endosperm (polished rice) of an Oryza sativa mutant. The structures and relative stereochemistries of 1-6 were elucidated on the ba...
Linh Chi Nguyen, Masanobu Yamamoto, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Salamah Andi, Fumiko Taguchi, Masako Iwaki, Mitsuru Yoshida, Tadashi Ishii, Tomoyuki Konishi, Kazuhiko Tsunemi, Yuki Ichinose
Molecular Genetics and Genomics   282 595-605   2009年12月
Glycosylation of flagellin contributes to swimming and swarming motilities, adhesion ability, and consequently virulence in Pseudomonas syringae pv. tabaci 6605. Glycans attached to six serine residues are located in the central region of the flag...
Tomoyuki Konishi, Fumiko Taguchi, Masako Iwaki, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Masanobu Yamamoto, Ikuko Maeda, Yoshihiro Nishida, Yuki Ichinose, Mitsuru Yoshida, Tadashi Ishii
Carbohydrate Research   344 2250-2254   2009年11月
The flagellin of Pseudomonas syringae pv. tabaci is a glycoprotein that contains O-linked oligosaccharides composed of rhamnosyl and 4,6-dideoxy-4-(3-hydroxybutanamido)-2-O-methylglucosyl residues. These O-linked glycans are released by hydrazinol...
国立 卓生, 堀金 明美, 吉田 充, 島田 信二
農業機械學會誌   71(6) 115-120   2009年11月
G. V. Subbarao, K. Nakahara, M. P. Hurtado, H. Ono, D. E. Moreta, A. F. Salcedo, A. T. Yoshihashi, T. Ishikawa, M. Ishitani, M. Ohnishi-Kameyama, M. Yoshida, M. Rondon, M. Rondon, I. M. Rao, C. E. Lascano, C. E. Lascano, W. L. Berry, O. Ito
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America   106 17302-17307   2009年10月
Nitrification, a key process in the global nitrogen cycle that generates nitrate through microbial activity, may enhance losses of fertilizer nitrogen by leaching and denitrification. Certain plants can suppress soil-nitrification by releasing inh...
Tsutomu Ishimaru, Akemi K. Horigane, Masashi Ida, Norio Iwasawa, Yumiko A. San-oh, Mikio Nakazono, Naoko K. Nishizawa, Naoko K. Nishizawa, Takehiro Masumura, Motohiko Kondo, Mitsuru Yoshida
Journal of Cereal Science   50 166-174   2009年9月
High-temperature stress during grain ripening facilitates the formation of chalky grains through loose packing of amyloplasts. In the present study, the changes in water distribution in the developing caryopses by high-temperature stress were inve...
Taro Imamura, Setsuko Todoriki, Akihiro Miyanoshita, Akemi K. Horigane, Mitsuru Yoshida, Toru Hayashi
Radiation Physics and Chemistry   78 627-630   2009年7月
Soft electrons (low-energy electrons) have been reported to effectively disinfest grains contaminated with stored-product insects. In this study, brown rice grains infested with different ages of the maize weevil, Sitophilus zeamais Motschulsky, w...
Takeshi Hosaka, Takeshi Hosaka, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Hideyuki Muramatsu, Kana Murakami, Yasuhisa Tsurumi, Yasuhisa Tsurumi, Shinya Kodani, Shinya Kodani, Mitsuru Yoshida, Akihiko Fujie, Kozo Ochi
Nature Biotechnology   27 462-464   2009年5月
We show that selection of drug-resistant bacterial mutants allows the discovery of antibacterial compounds. Mutant strains of a soil-isolated Streptomyces species that does not produce antibacterials synthesize a previously unknown class of antiba...
Ikuko Maeda, Ikuko Maeda, Akemi K. Horigane, Mitsuru Yoshida, Yoshihiro Aikawa
Food Science and Technology Research   15 107-116   2009年3月
Magnetic resonance imaging (MRI) was employed to observe water diffusion within two kinds of buckwheat noodles (marunuki, sarashina) and one kind of wheat noodle during boiling and holding. The apparent diffusion coefficients for water were statis...
Akemi K. Horigane, Masami Kawabuchi, Satoshi Uchijima, Mitsuru Yoshida
Food Research International   42 41-50   2009年1月
The effect of seasonings on the texture of cooked spaghetti was examined by sensory and shearing tests. Spaghetti tossed with sucrose, trehalose, salt, and monosodium glutamate and their mixture retarded deterioration of the firmness of spaghetti ...
G. V. Subbarao, K. Nakahara, T. Ishikawa, T. Yoshihashi, O. Ito, H. Ono, M. Ohnishi-Kameyama, M. Yoshida, N. Kawano, W. L. Berry
Plant and Soil   313 89-99   2008年12月
The tropical pasture grass, Brachiaria humidicola (Rendle) Schweick, produces nitrification inhibitory compounds (termed biological nitrification inhibitors or BNIs) in its shoot and root tissues and releases BNIs from its roots. In the present st...
Masuko Kobori, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Yukari Akimoto, Chizuko Yukizaki, Mitsuru Yoshida
Journal of Agricultural and Food Chemistry   56 10515-10520   2008年11月
Bitter gourd (Momordica charantia L.) pericarp, placenta, and seed extracts were previously shown to induce apoptosis in HL60 human leukemia cells. To determine the active component that induces apoptosis in cancer cells, bitter gourd ethanol extr...
S. Yooyongwech, A. K. Horigane, M. Yoshida, Y. Sekozawa, S. Sugaya, H. Gemma
Journal of Horticultural Science and Biotechnology   83 784-790   2008年11月
We studied the effects of temperature changes on the water status of floral buds in peach during ecodormancy by an analysis of aquaporin (AQP) gene expression and magnetic resonance imaging of the upper part of the bud, the bud base, the bud trace...
Suravoot Yooyongwech, Akemi K. Horigane, Mitsuru Yoshida, Masami Yamaguchi, Yoshihiro Sekozawa, Sumiko Sugaya, Hiroshi Gemma
Physiologia Plantarum   134 522-533   2008年11月
The movement of cellular water accompanies changes in growth within dormant buds. To further understand this process, accumulation of tonoplast δTIP1 and plasma membrane PIP2 aquaporin transcripts was measured by quantitative reverse transcriptase...
Hossain A K M Zakir, Guntur V. Subbarao, Stuart J. Pearse, Stuart J. Pearse, Subramaniam Gopalakrishnan, Osamu Ito, Takayuki Ishikawa, Naoyoshi Kawano, Kazuhiko Nakahara, Tadashi Yoshihashi, Hiroshi Ono, Mitsuru Yoshida
New Phytologist   180 442-451   2008年10月
• Nitrification results in poor nitrogen (N) recovery and negative environmental impacts in most agricultural systems. Some plant species release secondary metabolites from their roots that inhibit nitrification, a phenomenon known as biological n...
Masuko Kobori, Hirosuke Nakayama, Kenji Fukushima, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Hiroshi Ono, Tatsunobu Fukushima, Yukari Akimoto, Saeko Masumoto, Chizuko Yukizaki, Yoshikazu Hoshi, Tomoaki Deguchi, Mitsuru Yoshida
Journal of Agricultural and Food Chemistry   56 4004-4011   2008年6月
Bitter gourd (Momordica charantia L.) is a popular tropical vegetable in Asian countries. Previously it was shown that bitter gourd placenta extract suppressed lipopolysaccharide (LPS)-induced TNFα production in RAW 264.7 macrophage-like cells. He...
原口 和朋, 吉田 充, 大坪 研一
食品総合研究所研究報告   (72) 89-92   2008年3月
動物試験などによる機能性解明の実験に用いる目的で、グラムスケールでのオリゴ糖DFA Iの調製法を初めて確立した。A. ureafaciens A51-1由来のDFA I合成酵素を部分精製し、粗製DFA Iの調製を行った。ここからパン酵母によるアルコール発酵処理、イオン交換樹脂処理、トヨパールHW40Sカラムによるゲル濾過を行うことにより、精製DFA Iオリゴ糖の標品を得た。原料であるイヌリン10gから精製DFA I2.5gを回収することができた。
Masao Goto, Yuko Takano-Ishikawa, Hiroshi Ono, Mitsuru Yoshida, Kohji Yamaki, Hiroshi Shinmoto, Hiroshi Shinmoto
Bioscience, Biotechnology and Biochemistry   71 2136-2143   2007年11月
Bisphenol A [2,2-bis(4-hydoxyphenyl)propane; BPA] is an endocrine disrupter widely used in polycarbonate plastics and epoxy resins. We investigated the effects of orally administered BPA on antigen-specific responses of the naïve immune system. BP...
Kazuhiko Yamada, Tadashi Shimizu, Mitsuru Yoshida, Miwako Asanuma, Masataka Tansho, Takahiro Nemoto, Toshio Yamazaki, Hiroshi Hirota
Zeitschrift fur Naturforschung - Section B Journal of Chemical Sciences   62 1422-1432   2007年11月
We present a systematic experimental and theoretical investigation of the oxygen chemical shielding and electric-field-gradient tensors in polycrystalline amino acids and a peptide. Analysis of the 17O magic-angle-spinning (MAS), multiple-quantum ...
Kasumi Takeuchi, Hiroshi Ono, Mitsuru Yoshida, Tadashi Ishii, Etsuko Katoh, Fumiko Taguchi, Ryuji Miki, Katsuyoshi Murata, Hanae Kaku, Yuki Ichinose
Journal of Bacteriology   189 6945-6956   2007年10月
Flagellins from Pseudomonas syringae pv. glycinea race 4 and Pseudomonas syringae pv. tabaci 6605 have been found to be glycosylated. Glycosylation of flagellin is essential for bacterial virulence and is also involved in the determination of host...
Kazuhiko Yamada, Tadashi Shimizu, Masataka Tansho, Takahiro Nemoto, Miwako Asanuma, Mitsuru Yoshida, Toshio Yamazaki, Hiroshi Hirota
Magnetic Resonance in Chemistry   45 547-556   2007年7月
We have presented a systematic experimental investigation of carboxyl oxygen electric-field-gradient (EFG) and chemical shielding (CS) tensors in crystalline amino acids. Three 17O-enriched amino acids were prepared: L-aspartic acid, L-threonine, ...
Subramaniam Gopalakrishnan, Guntur V. Subbarao, Kazuhiko Nakahara, Tadashi Yoshihashi, Osamu Ito, Ikuko Maeda, Hiroshi Ono, Mitsuru Yoshida
Journal of Agricultural and Food Chemistry   55 1385-1388   2007年2月
Nitrification inhibitory activity was found in root tissue extracts of Brachiaria humidicola, a tropical pasture grass. Two active inhibitory compounds were isolated by activity-guided fractionation, using recombinant Nitrosomonas europaea contain...
M. Kobori, M. Kobori, M. Yoshida, M. Ohnishi-Kameyama, H. Shinmoto
British Journal of Pharmacology   150 209-219   2007年1月
Background and purpose:5α,8α-Epidioxy-22E-ergosta-6, 22-dien-3β-ol (ergosterol peroxide) is a major antitumour sterol produced by edible or medicinal mushrooms. However, its molecular mechanism of action has yet to be determined. Here, we examine ...
Chise Suzuki, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Keisuke Sasaki, Takashi Murata, Mitsuru Yoshida
Journal of Agricultural and Food Chemistry   54 9430-9436   2006年12月
Crucifer species, which include widely consumed vegetables, contain glucosinolates as secondary metabolites. Cruciferous vegetables are consumed in Japan in salt-preserved or pickled form as well as cooked and raw fresh vegetables. In this study, ...
Akemi K. Horigane, Hitoshi Takahashi, Sachio Maruyama, Ken'ichi Ohtsubo, Mitsuru Yoshida
Journal of Cereal Science   44 307-316   2006年11月
The water penetration into a rice grain during soaking was monitored by three-dimensional gradient echo magnetic resonance imaging, which has the advantage of a short measurement time and a sufficient sensitivity for low-moisture samples. The wate...

Misc

 
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高温加熱加工・調理食品に生じる発がん物質アクリルアミドへの対応
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日本獣医生命科学大学研究報告   62 8-16   2013年12月   [査読有り][依頼有り]
食の安全についての考え方
吉田充
食品と容器   54(11) 696-702   2013年11月   [依頼有り]
越智 幸三, 保坂 毅, 亀山 真由美, 村松 秀行, 村上 果菜, 鶴海 泰久, 小谷 真也, 吉田 充, 藤江 昭彦
農林水産技術研究ジャーナル   33(3) 22-25   2010年3月
Mitsuru Yoshida
Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi   59(9) 478-483   2012年9月   [査読有り][依頼有り]
Water is a principle factor determining the texture and quality of food. Water distribution in spaghetti during cooking and standing, and in rice grains during water soaking, were investigated using MRI. Formation of a moisture gradient was observ...
吉田 充
計測と制御 = Journal of the Society of Instrument and Control Engineers   49(10) 732-737   2010年10月
吉田 充, 堀金 明美
日本醸造協会誌 = Journal of the Brewing Society of Japan   103(1) 10-16   2008年1月
日本においては, 炊飯前に米を水に浸けることが習慣となっている。これにより米粒の中に水が浸透し, 加熱されたときに米粒の中心までデンプンが充分に糊化して米がふっくら炊きあがる。弥生時代の昔から米を栽培し, 米食に親しんできた日本人のやり方である。日本酒の醸造においても, 麹菌を生育させる米は, 蒸す前に水に浸す。浸漬時の米粒内への水の浸透とその結果である粒内水分分布は, 炊飯後, 加工後の米やその加工品の品質を決定する重要な要因である。そこで, 水の分布を画像化できる磁気共鳴画像法 (ma...
吉田 充
高分子   58(9)    2009年9月
小野 裕嗣, 吉田 充
食糧   (46) 131-138   2008年3月
Mitsuru Yoshida, Hiroshi Ono, Yoshihiro Chuda, Hiroshi Yada, Mayumi Ohnishi-Kameyama, Hidetaka Kobayashi, Akiko Ohara-Takada, Chie Matsuura-Endo, Motoyuki Mori, Nobuyuki Hayashi, Yuichi Yamaguchi
Advances in Experimental Medicine and Biology   561 405-413   2005年12月
Acrylamide concentrations in processed foods sold in Japanese markets were analyzed by LC-MS/MS and GC-MS methods. Most potato chips, and whole potato-based fried snacks showed acrylamide concentration higher than 1000 μg/kg. The concentrations in...
吉田 充, 堀金 明美
農業技術   57(4) 165-169   2002年4月

書籍等出版物

 
植物細胞壁実験法
吉田充,知久和寛 (担当:共著, 範囲:NMR分析)
弘前大学出版会   2016年2月   
食品危害要因 その実態と検出法
後藤哲久,佐藤吉朗,吉田充 (担当:監修)
テクノシステム   2014年7月   

講演・口頭発表等

 
コージビオースとソホロースの中性化音条件下におけるエピメリ化
知久和寛、細沼亜里沙、小野裕嗣、北岡本光、吉田充
日本応用糖質科学会平成29年度大会   2017年9月6日   
米の産地判別への軽元素同位体比の利用
細沼亜里沙、番美咲希、桑原志帆、澤田真未、田端彩菜、知久和寛、吉田充、鈴木彌生子
日本応用糖質科学会平成29年度大会   2017年9月6日   
加熱による食品中でのアクリルアミド生成 [招待有り]
吉田充
フォーラム2017 衛生薬学・環境トキシコロジー   2017年9月1日   
官能評価用語体系を利用した種々のスパゲティの品質プロファイリング
前田竜郎、入江健太朗、風見由香利、吉田充、早川文代
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月30日   
MRI測定による早茹でスパゲティの水分分布と物性の解析
入江健太朗、江口由、仲西由美子、河原俊雄、平内亨、堀金明美、吉田充
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月30日   
乾燥ロングパスタの官能評価用語体系の作成
早川文代、入江健太朗、風見由香利、吉田充、前田竜郎
日本食品科学工学会第64回大会   2017年8月30日   
産地判別をめざしたアジア各国産の精白米の軽元素安定同位体比の分析
細沼亜里沙、番美咲希、桑原志帆、澤田真未、田端彩菜、知久和寛、吉田充、鈴木彌生子
The 3rd Symposium for Women Researchers (第8回SSH女子交流会)   2016年11月6日   
洗米、炊飯による米の軽元素安定同位体比の変動の解析
澤田真未、細沼亜里沙、田端彩菜、番美咲希、桑原志帆、知久和寛、吉田 充、鈴木彌生子
The 3rd Symposium for Women Researchers (第8回SSH女子交流会)   2016年11月6日   
二糖類の中性・加温条件下でのピーリング反応による分解機構の解析
和田 真海、厚地 春伽、細沼 亜里沙、小野 裕嗣、吉田 充、知久 和寛
The 3rd Symposium for Women Researchers (第8回SSH女子交流会)   2016年11月6日   
じゃがいも・玉ねぎの下炒めによるアクリルアミドの発生調査
勇毬乃、吉田充
日本農芸化学会関東支部2016年度大会   2016年10月15日   
高温加熱加工・調理で小麦製品等に生じるリスク-発がん物質アクリルアミド [招待有り]
吉田充
日本食生活学会第50回記念大会   2015年5月30日   
食品の高温加熱加工・調理で生じる発がん物質アクリルアミド -その実態と対策- [招待有り]
吉田充
日本食品化学学会第21回学術大会   2015年5月22日   
野菜炒め、ポテトチップス・・・野菜を高温調理で発がんリスク?“アクリルアミド”の危険って?
吉田充
テレビ朝日,羽鳥慎一モーニングショー   2016年2月23日   
Mitigation of acrylamide in potato chips in Japan [招待有り]
Mitsuru Yoshida
Pacifichem 2005   2015年12月16日   
河西卓也, 遠藤友彦, 尾関良幸, 知久和寛, 奈良井(金山)朝子, 鈴木啓太郎, 細田孝久, 梶ケ谷博, 吉田充
野生生物と社会学会大会プログラム・講演要旨集   2015年11月21日   
遠藤友彦, 知久和寛, 吉田充, 梶ケ谷博
野生生物と社会学会大会プログラム・講演要旨集   2015年11月22日   
新規マクロライドmakinolide Bの単離と構造の決定
小谷真也,肥田木道生,吉田充,小川直人
第65回日本生物工学会大会   2013年9月19日   
ゲルマニウム半導体検出器を用いた食品の放射能測定値に及ぼす試料中の隙間の影響
西塚菜穂子,村上恵理,八戸真弓,濱松潮香,吉田充
日本食品科学工学会第62回大会   2015年8月29日   
おいしさに影響する食品中の水分の分布をMRIで観る [招待有り]
吉田充
平成26年度武蔵野市寄付講座   2014年5月9日   
健康と幸せと食の安全を考える [招待有り]
吉田充
遊学講座   2013年12月13日   
食の安全と信頼を支える新技術 [招待有り]
吉田充
第29回日本獣医生命科学大学学術交流会   2013年11月9日   
日本における食品の安全と信頼について [招待有り]
吉田充
IFTジャパンセクション第2回講演会   2013年5月17日   
岩澤 紀生, 堀金 明美, 小野 裕嗣, 関山 恭代, 梅本 貴之, 吉田 充, 近藤 始彦
日本作物學會紀事   2013年3月   
Subbarao Guntur V, 中原 和彦, 石川 隆之, Hurtado Maria Del Pilar, 石谷 学, Madhusudhana Rao Idupulapati, 小野 裕嗣, 大西-亀山 眞由美, 吉田 充, 伊藤 治
日本土壌肥料学会講演要旨集   2010年9月7日   
Guntur Subbarao, 中原 和彦, 石川 隆之, 吉橋 忠, 伊藤 治, 小野 裕嗣, 亀山 眞由美, 吉田 充, 河野 尚由
日本土壌肥料学会講演要旨集   2008年9月9日   
常見 和彦, 田口 富美子, 竹内 香純, 石井 忠, 吉田 充, 小野 裕嗣, 亀山 眞由美, 一瀬 勇規
日本植物病理學會報   2008年8月25日   
小谷 真也, 亀山 眞由美, 吉田 充, 越智 幸三
天然有機化合物討論会講演要旨集   2007年8月24日   
Iron acquisition is a vital process for bacteria to survive, since indispensable proteins such as chytochromes require iron to function properly. In aqueous solution, iron exists as two charged ionic form Fe(II) or three charged one Fe(III). These...
ユーヨンウェーシ スラウット, 堀金 明美, 吉田 充, 山口 正己, 瀬古澤 由彦, 菅谷 純子, 弦間 洋
園芸学会雑誌. 別冊, 園芸学会大会研究発表   2006年9月23日   
ユーヨンウェーシ スラウット, 堀金 明美, 吉田 充, 山口 正己, 菅谷 純子, 弦間 洋
園芸学会雑誌. 別冊, 園芸学会大会研究発表   2005年3月20日   
高田 明子, 遠藤 千絵, 小野 裕嗣, 忠田 吉弘, 箭田 浩士, 森 元幸, 吉田 充
日本育種学会・日本作物学会北海道談話会会報   2003年12月   
杉江 元, 野口 浩, 川崎 建次郎, 吉田 充, 守屋 成一, 高木 一夫, 福田 寛, 藤家 梓, 山中 正博, 大平 嘉男, 津田 勝男, 堤 隆文, 福本 毅彦, 山下 美与志, 鈴木 宏始
日本応用動物昆虫学会大会講演要旨   1996年3月15日   
畔上 耕児, 吉田 充, 杉江 元
日本植物病理學會報   1992年1月25日   

競争的資金等の研究課題

 
食品由来のアクリルアミド摂取量の推定に関する研究  課題2:家庭調理における炒めじゃがいもおよびたまねぎのアクリルアミド濃度の調査
内閣府食品安全委員会: 食品健康影響評価技術研究
研究期間: 2015年7月 - 2016年3月    代表者: 吉田充