日本の女性研究者

農学

Researcher List >> Yuko Kusakabe
 

Yuko Kusakabe

 
Avatar
NameYuko Kusakabe
AffiliationNational Agriculture and Food Research Organization
SectionFood Research Institute, Division of Food Function Research, Sensory Science Unit
Degree博士(農学)

研究キーワード

 
味覚 , taste

研究分野

 
  • Life sciences / Food sciences / 

経歴

 
Apr 2015
 - 
Today
National Agriculture and Food Research Organization
 
Apr 2006
 - 
Mar 2015
National Agriculture and Food Research Organization
 
Apr 2004
 - 
Mar 2006
主任研究官, 独立行政法人 食品総合研究所
 
Apr 2001
 - 
Mar 2004
研究員, 独立行政法人 食品総合研究所
 
Apr 1998
 - 
Mar 2001
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
 

学歴

 
Apr 1993
 - 
Mar 1998
農学生命科学研究科, 東京大学大学院
 
 
 - 
Mar 1993
The University of Tokyo
 

受賞

 
Oct 2013
日本味と匂学会研究奨励賞
 
Oct 2008
平成20年度(第4回)若手農林水産研究者表彰
 

論文

 
Yuko Minami, Yuko Minami, Yasushi Kyutoku, Masako Okamoto, Yuko Kusakabe, Takeshi Koizumi, Ippeita Dan
International Journal of Gastronomy and Food Science   13 38-46   Oct 2018
© 2018 Cooking is a daily undertaking that ensures the proper ingestion of food. However, mental representations of home cooking have yet to be quantitatively elucidated. The primary purpose of the series of three studies presented here was to qua...
Kakutani Y, Narumi T, Kobayakawa T, Kawai T, Kusakabe Y, Kunieda S, Wada Y
Scientific reports   7(1) 8922   Aug 2017   [Refereed]
Matsubara Kazuya, Kasai Satoshi, Masuda Tomohiro, Shoji Toshihiko, Hayakawa Fumiyo, Kazami Yukari, Ikehata Akifumi, Yosiumura Masatoshi, Kusakabe Yuko, Wada Yuji
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   23(4) 545-549   Jul 2017   [Refereed]
Nuemket N, Yasui N, Kusakabe Y, Nomura Y, Atsumi N, Akiyama S, Nango E, Kato Y, Kaneko MK, Takagi J, Hosotani M, Yamashita A
Nature communications   8 15530   May 2017   [Refereed]
Nango E, Akiyama S, Maki-Yonekura S, Ashikawa Y, Kusakabe Y, Krayukhina E, Maruno T, Uchiyama S, Nuemket N, Yonekura K, Shimizu M, Atsumi N, Yasui N, Hikima T, Yamamoto M, Kobayashi Y, Yamashita A
Scientific reports   6 25745   May 2016   [Refereed]

MISC

 
日下部裕子
Foods & Food Ingredients Journal of Japan   223(1) 44‐52   Feb 2018   [Invited]
日下部裕子
醤油の研究と技術   43(4) 278‐280   Jul 2017
松原和也, 角谷雄哉, 山田祐樹, 木村敦, 曲山幸生, 宮ノ下明大, 日下部裕子, 和田有史
Vision   29(1) 31   Jan 2017

書籍等出版物

 
日下部裕子, 和田有史 (Part:共編者(共編著者))
勁草書房   Oct 2011   ISBN:432619944X

講演・口頭発表等

 
松原和也, 角谷雄哉, 山田祐樹, 木村敦, 曲山幸生, 宮ノ下明大, 日下部裕子, 和田有史
日本官能評価学会誌   15 Apr 2018   
角谷雄哉, 鳴海拓志, 小早川達, 河合崇行, 日下部裕子, 國枝里美, 和田有史
日本官能評価学会誌   15 Apr 2018   
河合崇行, 日下部裕子, 和田有史
日本農芸化学会大会講演要旨集(Web)   5 Mar 2018   
河合崇行, 日下部裕子, 和田有史
日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集   1 Jun 2017   
角谷雄哉, 鳴海拓志, 小早川達, 河合崇行, 日下部裕子, 國枝里美, 和田有史
日本官能評価学会誌   15 Apr 2017   

所属学協会

 
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , 味と匂学会 , 農芸化学会

共同研究・競争的資金等の研究課題

 
内閣府: 戦略的イノベーション創造プログラム
Project Year: Apr 2014 - Mar 2019
文部科学省: 科研費 基盤研究C
Project Year: 2016 - 2018
文部科学省: 科研費 基盤研究C
Project Year: 2013 - 2015
農林水産技術会議: 農林水産技術会議委託プロジェクト
Project Year: Apr 2011 - Mar 2014

産業財産権

 
安室 憲一, 足立 謙次, 安部 忍, 濱口 隆, 河合 崇行, 日下部 裕子
日野 明寛, 日下部 裕子, 水口 義則, 尾関 秀夫, 小池 和行, 片岡 卓治, 進藤 洋一郎