日本の女性研究者

Human Life Science

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KIKUZAKI Hiroe

 
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NameKIKUZAKI Hiroe
AffiliationNara Women's University
Job titlePrincipal, Attached Elementary School
Other AffiliationNara Women's University, Nara Women's University, Nara Women's University

Research Interests

 
Food Chemistry, Natural Organic Chemistry, Cooking Science, Food Service Management, Edible plants, Spices and Herbs, Structure determination, Antioxidants, Enzyme inhibitor, Antiallergic activity, Nutraceuticals

Research Areas

 
  • Agricultural chemistry / Food science / 
  • Agricultural chemistry / Bioproduction chemistry/Bioorganic chemistry / 
  • Human life science / Eating habits, studies on eating habits / 

Academic & Professional Experience

 
Oct 1984
 - 
Sep 1996
A technical employee in Faculty of Human Life Science, Osaka City University
 
Oct 1996
 - 
Mar 1999
An assistant in Faculty of Human Life Science, Osaka City University
 
Apr 1999
 - 
Mar 2003
A lecturer in Faculty of Human Life Science, Osaka City University
 
Apr 2003
 - 
Mar 2010
Graduate School of Human Life Science, Osaka City University・Associate Professor
 
Apr 2010
   
 
Department of Food Science & Nutrition, Nara Women's University
 

Education

 
Apr 1984
 - 
Sep 1984
Division of Food and Nutrition, Graduate School of Human Life Science, Osaka City University
 
Apr 1978
 - 
Mar 1982
Department of Food and Nutrition, Faculty of Human Life Science, Osaka City University
 

Published Papers

 
Free Amino Acid Compositions for Fruits
KIKUZAKI Hiroe, Hinako Ito, Hiroshi Ueno
Journal of Nutrition and Dietetic Practice   1(1) 1-5   Nov 2017   [Refereed]
Novel inhibitors for histidine decarboxylase from plant components
KIKUZAKI Hiroe, Yoko Nitta, Hiroshi Ueno
International Biology Review   1(2) 1-14   Aug 2017   [Refereed]
KIKUZAKI Hiroe, Hinako Ito, Hiroshi Ueno
Integrative Food, Nutrition and Metabloism   4(4) 1-9   Apr 2017   [Refereed]
Strong Inhibition of Secretory Sphingomyelinase by Catechins, Particularly by (-)-Epicatechin 3-O-Gallate and (-)-3'-O-Methylepigallocatechin 3-O-Gallate
KIKUZAKI Hiroe, Keiko Kobayashi, Yuki Ishizaki, Shosuke Kojo and Hiroe Kikuzaki
Journal of Nutritional Science and Vitaminology   62 125-132   Apr 2016   [Refereed]
KIKUZAKI Hiroe, Yoko Nitta, Fumiko Yasukata, Noritoshi Kitamoto, Mikiko Ito, Motoyoshi Sakaue, Hiroe Kikuzaki and Hiroshi Ueno
Journal of Food Protection   79(3) 463-467   Mar 2016   [Refereed]

Misc

 
ショウガの食文化と機能性
KIKUZAKI Hiroe
11(2) 122-128   Dec 2017
フトモモ科スパイス(クローブ,オールスパイス)の食文化と機能性
KIKUZAKI Hiroe
11(2) 111-116   Dec 2017
ショウガ科香辛料の特徴的成分~その機能性~
KIKUZAKI Hiroe
18(3) 42-47   Aug 2017
ショウガ科植物の化学成分
KIKUZAKI Hiroe
233 81-87   Mar 2007
オールスパイス(ピメント)の抗酸化成分の解明
KIKUZAKI Hiroe
215 101-106   Oct 2002

Books etc

 
新スタンダード栄養・食物シリーズ5 食品学-食品成分と機能性-
KIKUZAKI Hiroe (Part:Joint Work)
Apr 2016   ISBN:978-4-8079-1665-8
栄養科学イラストレイテッド 食品学II 食品の分類と特性、加工を学ぶ
KIKUZAKI Hiroe (Part:Joint Work)
Mar 2016   ISBN:978-4-7581-0880-5
管理栄養士のための経営管理 アメリカにおける考え方と実践を学ぶ
KIKUZAKI Hiroe (Part:Joint Work)
Dec 2015   ISBN:978-4-8082-6043-9
栄養科学イラストレイテッド 食品学I 食品の成分と機能を学ぶ
KIKUZAKI Hiroe (Part:Joint Work)
Nov 2015   ISBN:978-4-7581-0879-9
新訂 食健康科学
KIKUZAKI Hiroe (Part:Joint Work)
Mar 2015   ISBN:978-4-595-14047-1

Conference Activities & Talks

 
サバ筋肉中におけるヒスタミン生成を抑制するハーブ・スパイスの探索
KIKUZAKI Hiroe
Nov 2018   
食用植物に含まれるヒスタミン産生抑制成分の探索
KIKUZAKI Hiroe
Sep 2018   
加熱調理がカロテノイド及びポリフェノール系成分由来の抗酸化力に及ぼす影響 人参の煮物の場合
KIKUZAKI Hiroe
Aug 2018   
Elucidation of constituents in coriander (Coriandrum sativum L.) leaves and stem based on antioxidant activities
KIKUZAKI Hiroe
Mar 2018   
さとうきび抽出物に含まれる脂質酸化抑制成分の探索と定量分析による主要成分の解明
KIKUZAKI Hiroe
Nov 2017   

Association Memberships

 
AOU研究会 , 香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会 , 植物化学研究会 , 日本香辛料研究会 , 日本フードファクター学会 , 日本生薬学会 , 日本薬学会 , 日本油化学会 , 日本栄養改善学会 , 日本給食経営管理学会 , 日本家政学会 , 日本調理科学会 , 日本栄養・食糧学会 , 日本農芸化学会