日本の女性研究者

農学

Researcher List >> Keiko FUJII
 

Keiko FUJII

 
Avatar
NameKeiko FUJII
AffiliationJapan Women's University
SectionFaculty of Human Sciences and Design, Department of Food and Nutrition
Job titleAssociate Professor
Degree博士(農学)(東京大学)
Research funding number20186480

研究キーワード

 
elderly , Bio refinary , Vacuum Cooking , Gluten free , Food development , Physical properties , Cookery science

研究分野

 
  • Life sciences / Food sciences / 
  • Humanities & social sciences / Home economics, lifestyle science / 

経歴

 
2002
 - 
2007
Faculty of Human Sciences and Design, Japan Women's University
 
1998
 - 
2002
Yamagata University
 
1995
 - 
1998
Yamagata University
 
1986
 - 
1995
Faculty of Human Sciences and Design, Japan Women's University
 
2007
   
 
Faculty of Human Sciences and Design, Japan Women's University
 

学歴

 
 
 - 
1986
Graduate School, Division of Home Economics, Japan Women's University
 
 
 - 
1984
Faculty of Home Economics, Japan Women's University
 

委員歴

 
2014
 - 
2018
日本調理科学会理事
 
2012
 - 
2018
東京都栄養士会 研究教育事業部幹事
 
2016
 - 
2017
日本調理科学会創立50周年記念行事委員
 
2014
 - 
2017
日本家政学会代議員
 
2009
 - 
2017
日本給食経営管理学会評議員
 

受賞

 
2018
食生活研究会誌優秀論文賞
 
2004
安藤百福ベンチャー部門賞
 
2003
第51回レオロジー討論会ベストポスター賞
 

論文

 
大須賀彰子, 中川裕子, 高橋智子, 藤井恵子, 大越ひろ
日本調理科学会誌   52(5) 299-307   Oct 2019   [Refereed]
石井和美, 金親あつ美, 藤井恵子
日本調理科学会誌   51(2) 89-96   Apr 2018   [Refereed]
高橋智子, 増田邦子, 藤井恵子, 大越ひろ
日本摂食嚥下リハビリテーション学会誌   21(3) 181-190   Dec 2017   [Refereed]
Daitaro Ishikawa, Ikumi Sawa, Yasuyo Sekiyama, Akemi Horigane, Tomoya Okunishi, Keiko Fujii, Tomoyuki Fujii
Journal of Applied Glycoscience   64(4) 109-114   Nov 2017   [Refereed]
大澤絢子, 臼井桃美, 土岐田佳子, 辻美智子, 藤井恵子
日本女子大学大学院紀要,家政学研究科・人間生活学研究科   (23) 123-130   Mar 2017

書籍等出版物

 
名倉秀子編著, 市川陽子, 佐々木ルリ子, 辻ひろみ, 藤井恵子著
㈱ アイ・ケイ コーポレーション   Mar 2018   
大越ひろ, 品川弘子編著 (Part:共著)
学文社   Mar 2017   ISBN:9784762027079
㈱ 学文社   Apr 2016   ISBN:9784762026034
君羅満, 岩井達, 松崎政三 編著, 藤原尚子, 宮原公子, 藤井恵子, 水野文夫, 名倉秀子, 関千代子 共 (Part:共著)
㈱ 建帛社   Sep 2015   ISBN:9784767905518
井上明美, 木村友子, 平光美津子, 編著, 相良多喜子, 林千代, 原田澄子, 藤井恵子, 堀田千津子, 牧野みゆき, 松井元子, 森圭子, 山田芳子 (Part:共著)
㈱ みらい   Apr 2015   ISBN:9784860153403

講演・口頭発表等

 
日本官能評価学会2019年大会   Nov 2019   
第67回レオロジー討論会   Oct 2019   
日本調理科学会2019年度大会   Aug 2019   

担当経験のある科目(授業)

 
  • 調理科学特別実験A,B (日本女子大学大学院)
  • 調理科学(テキスト) (日本女子大学通信教育課程)
  • 調理学実習Ⅰ(スクーリング) (日本女子大学通信教育課程)
  • 食生活と環境(テキスト) (日本女子大学通信教育課程)
  • 生活素材論Ⅲ演習 (日本女子大学大学院(博士課程))

所属学協会

 
日本フードシステム学会 , 日本摂食・嚥下リハビリテーション学会 , 日本食育学会 , 日本食生活学会 , 日本給食経営管理学会

共同研究・競争的資金等の研究課題

 
-
Project Year: 2007   
-
Project Year: 2007   
-
Project Year: 2002   
-
Project Year: 1986   
-
Project Year: 1986